Portugalska tura

Galerija fotografija
 • Noćenje s doručkom
 • Avion

Putovanje Portugalska tura 6 dana avionom 19.10., 26.10. i 16.11.2024.
GARANTIRANI POLASCI

Program putovanja

Predviđeni hoteli:
Lisabon: Olissippo Marques de Sa 4* , Hotel Masa Campo Grande 4*  ili sl.


Porto: Hotel Tryp Porto Centro 3* 


Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana. Uključen izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais!

1. dan: ZAGREB – FRANKFURT/MUNCHEN – PORTO – BATALHA – FATIMA – LISABON
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije leta. Prijava na let Lufthansa na redovnoj liniji za Munchen. Nastavak putovanja prema Portu (raspored letenja ispod programa). Po dolasku u Porto ukrcaj u autobus i putovanje prema Lisabonu koje nas od sjevera južnije vodi preko nekoliko zanimljivih mjesta, kao što je primjerice Batalha, malo mjesto nazvano tako po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudnoj za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Posjet poznatom dominikanskom samostanu (ulaznica nije uključena), autentičnom primjerku tzv. manuelinske arhitekture - svjetski poznat samostan Santa Maria da Vitoria spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu i smatra se nekom vrstom portugalskog svetišta budući da simbolizira odvajanje Portugala od Španjolske. Poslije razgleda nastavljamo prema Lisabonu, a prije dolaska do portugalske prijestolnice stat ćemo u Fátimi: obilazak jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je uz Lourdes najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Odlazak prema Lisabonu, smještaj u hotel. Ovisno o dolasku u hotel moguć odlazak u orijentacijsku šetnju s voditeljem putovanja. Noćenje.

2. dan: LISABON: Izlet Sintra - Cabo da Roca – Cascais (izlet uključen u cijenu aranžmana)
Doručak. Danas odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najzapadnije točke kontinentalne Europe. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena (ulaznica uz doplatu). Prostirući se na brežuljcima Sintre, palača je plod ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Slobodna večer. Noćenje.

3. dan: LISABON
Doručak. Danas ćemo s voditeljem putovanja detaljnije upoznati Lisabon i uputiti se popularnim tramvajem br. 28 prema Alfami, četvrti koja je jezgra grada. Spustit ćemo se s Chiada i potom uspeti uz lisabonsku katedralu iz 12. stoljeća te kraj crkve i rodnog mjesta sv. Ante sve do romantičnog vidikovca sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo. Potom se pješice spuštamo pored zamka sv. Jurja ( Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. Svoju šetnju završavamo na Rua Augusti, popularnoj trgovačkoj ulici u podnožju Alfame i Bairra Alta s druge strane. Slobodan ostatak dana za šetnju, posjete muzejima, kupovinu, istraživanje... U večernjim satima predlažemo odlazak na večeru uz fado. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: LISABON – OBIDOS – COIMBRA – PORTO
Doručak i odjava iz hotela. Napuštamo Lisabon i krećemo prema drugom najvećem portugalskom gradu. Prva postaja na putu do Porta je prekrasni gradić Obidos, nekoć vjenčani poklon portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. Nastavak putovanje prema sjeveru vodi nas do Coimbre, grada u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „Grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Po dolasku posjet gradskom središtu: romanička katedrala - samostan Santa Cruz - poznato sveučilište. U nastavku dana putovanje prema Portu, smještaj u hotel. Predlažemo odlazak javnim gradskim prijevozom do središta grada, u orijentacijsku šetnju. Povratak u hotel, noćenje.

5. dan: PORTO
Doručak. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica... Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Preporučujemo posjet vinskom podrumu u dijelu grada Vila Nova de Gaia i degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Slobodno vrijeme za uživanje i istraživanje ovog čudesnog grada, preporučujemo šetnju po četvrti Ribeira u ranim večernjim satima. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

6. dan: PORTO – FRANKFURT – ZAGREB
Doručak. Odjava iz soba i transfer u zračnu luku. Prijava na let Lufthanse za Zagreb s polaskom u 12:30/16:25 sati (raspored letenja ispod programa). Dolazak u Frankfurt planirano u 16:20/20:05 sati (lokalno vrijeme) i nastavak putovanja prema Zagrebu predviđeno u 20:40/22:05 sati. Slijetanje u Zagreb u 22:05/23:30 sati, kraj programa.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
Polazak 19.10.:
Prijevoznik: Lufthansa
LH1731  ZAG 06:20 MUC 07:30  
LH1782  MUC 08:30 OPO 10:25  
LH1179  OPO 16:25 FRA  20:05  
LH1404  FRA 22:05 ZAG  23:30  

Polazak 26.10.:
Prijevoznik: Lufthansa
LH1731  ZAG 06:20 MUC 07:30  
LH1782  MUC 08:30 OPO 10:25  
LH1177  OPO 12:30 FRA 16:20  
LH1404  FRA 20:40 ZAG 22:05  

Polazak 16.11.:
Prijevoznik: Lufthansa
LH1405  ZAGFRA         0615 0750  
LH1176  FRAOPO        0945 1140  
LH1177  OPOFRA       1230 1620  
LH1404  FRAZAG        2040 2205  

Portugalska tura Europa/Portugal/Sintra
 • Polazak

  19.10.2024. - 24.10.2024.

  Trajanje

  5 noćenja

 • Usluga

  Noćenje s doručkom

  Tip sobe

  Višestruki izbor prilikom slanja upita

 • od 1.140,00 €
 • Polazak

  26.10.2024. - 31.10.2024.

  Trajanje

  5 noćenja

 • Usluga

  Noćenje s doručkom

  Tip sobe

  Višestruki izbor prilikom slanja upita

 • od 1.200,00 €
 • Polazak

  16.11.2024. - 21.11.2024.

  Trajanje

  5 noćenja

 • Usluga

  Noćenje s doručkom

  Tip sobe

  Višestruki izbor prilikom slanja upita

 • od 1.120,00 €

Popust i doplate

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· dvokrevetna soba s pomoćnim ležajem (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni.

Doplate

Polasci
Doplata za jednokrevetnu sobu
19.10.2024. 325 EUR 
26.10.2024. 325 EUR 
16.11.2024. 250 EUR 

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u listopadu 2023., podložno promjeni):
· Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR  po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 EUR (vrijedi 24 sata)
· Samostan sv. Jeronima: 10 EUR  po osobi
· Utvrda sv. Jurja: 10 EUR  po osobi
· Palača Pena 17 EUR  po osobi
· Vinarija u Portu s degustacijom 15 EUR 
· Crkva sv. Franje 8 EUR 
· Casa da Musica 10 EUR 

Važne napomene:

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Lufthansa objavljenom u 2023./2024. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu odnosno u Portu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

Lisabon je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Ujedno je i najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra "Alfa gradom". Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i Lisabonske regije.

Portugal, država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobijedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

eTours.hr koristi kolačiće (cookie) i slične tehnologije za unaprjeđenje korisničkog iskustva.
Daljnjim korištenjem stranice slažete se s korištenjem kolačića.  Više informacija »