Portugalska tura

Galerija fotografija
  • Po programu
  • Avion

Putovanje Portugalska tura 6 dana avionom 20.02.-25.02.2024. (zadnja 2 mjesta)
Lisabon – Aveiro – Coimbra – Obidos – Fátima – Porto
GARANTIRANI POLAZAK

Program putovanja

Predviđeni hoteli:
Lisabon: Hotel Roma 3* ili sl.
Coimbra: Hotel Dom Luis 3* ili sl.
Porto/Vila Nova de Gaia: Hotel Black Tulip 4* ili sl.

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana. Uključen polupansion u Coimbri i izlet u Sintru, Cabo da Roca i Cascais.

1. dan: ZAGREB – FRANKFURT – LISABON
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u 4:00 sata. Prijava na let Lufthanse na redovnoj liniji za Frankfurt u 6:05 sati, slijetanje u Frankfurt planirano u 7:40 sati. Nastavak putovanja prema Portugalu letom Lufthanse prema Lisabonu u 9:05 sati (raspored letenja ispod programa).Po dolasku u Lisabon, planirano u 11:15 sati, ukrcaj u autobus i panoramska vožnja napoznatijim lisabonskim ulicama i trgovima: rotunda Markiza od Pombala, Avenija slobode (Avenida da Liberdade), Trg Obnovitelja (Praça dos Restauradores) i trg Rossio preko ulice Rua Augusta do Trga trgovine (Praca do Commercio). U svojoj panorami gradom zastat ćemo kraj najpoznatijih lisabonskih znamenitosti, uvrštenih na listu svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) – svi zajedno svjedoci su i spomenici najslavnijeg dijela portugalske povijesti, razdoblja velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Kraće slobodno vrijeme za degustaciju poznatog „Belemskog kolača“ (Pastéis de Belém). Odlazak prema hotelu, smještaj. Večernja šetnja po četvrtima Baixa, Chiado i Bairro Alto. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od brojnih restorana na Bairru Altu. Povratak u hotel u dogovoreno vrijeme s voditeljem putovanja ili u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

2. dan: LISABON: izlet Sintra - Cabo da Roca – Cascais
Doručak. Danas odlazimo na izlet u okolicu Lisabona, do Sintre i najazapadnije točke kontinentalne Europe (uključeno u cijenu aranžmana). Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu“. U središtu povijesnog dijela Sintre nalazi se slavna Nacionalna palača, nekadašnja ljetna rezidencija portugalskih kraljeva još od 11. stoljeća (ulaznica uz doplatu na licu mjesta). Kraće slobodno vrijeme. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Povratak u Lisabon preko Estorila, mjesta poznatog po glasovitoj kockarnici koja je bila stjecište najpoznatijih europskih špijuna tijekom 2. svjetskog rata, ali i po nekadašnjoj stazi Formule 1. Večer slobodna za vlastite programe. Moguć odlazak na večeru uz fado glazbu (doplata na licu mjesta). Povratak u hotel. Noćenje u hotelu.

3. dan: LISABON – OBIDOS – FÁTIMA – BATALHA – COIMBRA
Doručak i odjava iz hotela. Napuštamo Lisabon i krećemo prema drugom najvećem portugalskom gradu. Prva postaja na putu do Porta je prekrasni gradić Obidos, nekoć vjenčani poklon portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. Nastavak putovanja prema vodi nas do Fátime: obilazak jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je zajedno s Lourdesom najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Putem do Coimbre posjećujemo i Batalhu, malo mjesto nazvano tako po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudne za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Posjet poznatom doiminikanskom samostanu (ulaznica nije uključena), autentičnom primjerku tzv. manuelinske arhitekture - svjetski poznat samostan Santa Maria da Vitoria spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu i smatra se nekom vrstom portugalskog svetišta budući da simbolizira odvajanje Portugala od Španjolske. Dolazak u Coimbru, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan: COIMBRA – AVEIRO – PORTO
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u obilazak povijesnog središta Coimbre. Grad smješten na obali rijeke Mondego nekoć je kraće vrijeme bio portugalska prijestolnica, a ujedno je i grad s jednim od najstarijih europskih sveučilišta, osnovanom 1290.g.: šetnja na liniji samostan i crkva sv.Križa (Igreja de Santa Cruz), stara katedrala (Se Velha) – najveća romanička crkva u Portugalu, sveučilište... kraće slobodno vrijeme za kavu, čaj ili šetnju. Putovanje prema Portu vodi nas preko još jednog lijepog grada, poznatog kao i „Venecija Portugala“: Aveiro. Poznat po svojim kanalima koji su mu priskrbili to ime i po prekrasnim gondolama upečatljivih boja, ujedno je poznat i po slasticama, pa preporučujemo da se poslije ručka tu počastite s „ovos moles“! U nastavku dana putovanje prema Portu, smještaj u hotel. Predlažemo odlazak javnim gradskim prijevozom do središta grada, u orijentacijsku šetnju. Povratak u hotel.

5. dan: PORTO
Doručak. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica... Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Svakako preporučujemo posjet vinskom podrumu u dijelu grada Vila Nova de Gaia i degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Slobodno vrijeme za uživanje i istraživanje ovog čudesnog grada, preporučujemo šetnju po četvrti Ribeira u ranim večernjim satima. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

6. dan: PORTO – FRANKFURT – ZAGREB
Doručak. Odjava iz soba i transfer u zračnu luku. Prijava na let Lufthanse za Zagreb s polaskom u 12:35 sati. Dolazak u Frankfurt planirano u 16:25 sati (lokalno vrijeme) i nastavak putovanja prema Zagrebu predviđeno u 20:30 sati. Slijetanje u Zagreb planirano u 21:55 sati, kraj programa.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
prijevoznik Lufthansa
LH1405 20FEB ZAG 06:05 FRA 07:40
LH1166 20FEB FRA 09:05  LIS 11:15
LH1177 25FEB OPO 12:35 FRA 16:25
LH1404 25FEB FRA 20:30 ZAG 21:55

Portugalska tura Europa/Portugal/Sintra

Nema dostupnih polazaka za odabrani raspon datuma!

Popust i doplate

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Doplate

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u svibnju 2023., podložno promjeni):
· Samostan sv. Jeronima: 10 EUR (75,35 kn) po osobi
· Utvrda sv. Jurja: 10 EUR (75,35 kn) po osobi
· Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR (11,30 kn) po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 EUR (48,22 kn) (vrijedi 24 sata)
· Nacionalna palača u Sintri 12 EUR (90,41 kn)
· Samostan u Batalhi 6 EUR (45,21 kn) po osobi
· Vinarija u Portu s degustacijom 15 EUR (113,02 kn)
· Crkva sv. Franje 8 EUR (60,28 kn)
· Casa da Musica 10 EUR (75,35 kn)

NAPOMENA: mogućnost niže cijene za mlade i djecu, provjeriti na licu mjesta s voditeljem putovanja.

Važne napomene:

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Lufthansa objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta, Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

Lisabon je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Ujedno je i najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra "Alfa gradom". Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i Lisabonske regije.

Portugal, država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda programa.

eTours.hr koristi kolačiće (cookie) i slične tehnologije za unaprjeđenje korisničkog iskustva.
Daljnjim korištenjem stranice slažete se s korištenjem kolačića.  Više informacija »