Algarve - portugalska južna obala

Galerija fotografija
  • Noćenje s doručkom
  • Avion

Putovanje Algarve - portugalska južna obala 6 dana avionom 08.10.-13.10.2023.
GARANTIRANI POLAZAKProgram putovanja

Predviđeni hoteli:
Albufeira: Luna Hotel da Oura 4*
Lisabon: Hotel Roma 3*

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

1. dan: ZAGREB – LISABON – ALBUFEIRA
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u 11:00 sati. Prijava na let TAP Portugala na redovnoj liniji za Lisabon u 13:10, slijetanje u Lisabon u 15:50 po lokalnom vremenu (vremena letenja ispod programa). Po dolasku u Lisabon ukrcaj u autobus i vožnja prema krajnjem jugu Portugala, u pokrajinu Algarve i mjesto Albufeiru. Algarve, najpoznatija i najposjećenija regija u zemlji poznata je po svojoj zanimljivo oblikovanoj, stjenovitoj obali, po prekrasnim pješčanim uvalama i ugodnoj klimi tijekom cijele godine. Albufeira, nekoć ribarsko selo a danas najpopularnije ljetovalište na južnoj portugalskoj obali, posebno među Englezima, idealno je mjesto za praznike na obali, mjesto puno barova, restorana, trgovina suvenirima, itd. Dolazak u Albufeiru u večernjim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: ALBUFEIRA: fakultativno cjelodnevni izlet ZAPADNI ALGARVE: LAGOS-SAGRES-SILVES-MONCHIQUE
Doručak. Slobodan dan za uživanje i odmor. Preporučujemo cjelodnevni izlet u zapadni dio Algarvea (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 20 prijavljenih putnika). Prvo odlazimo u Silves, nekoć glavni grad arapskog Algarvea s prekrasnim maurskim dvorcem na vrhu mjesta, kraća šetnja i vrijeme za kavu ili čaj. Nastavljamo prema Sagresu i rtu sv. Vincenta, krajnjoj jugozapadnoj europskoj kontinentalnoj točki. Sveti Vincent je bio španjolski propovjednik kojeg su ubili Rimljani 304.g.n.e. Legenda kaže da je njegovo tijelo na splavi stiglo do današnjeg rta koji nosi njegovo ime praćeno gavranima (a moguće je da su bile i vrane) pa otuda rtu ime. Sveti je Vincent inače zaštitnik grada Lisabona (gavran se nalazi na grbu grada). U Sagresu se nalazila pomorska škola koju je osnovao Henrik Moreplovac u 15.st. koja je bila specijalizirana za kartografiju, astronomiju i brodogradnju. Kraj Sagresa je Henrik Moreplovac imao i svoj dom, a govori se da je i u svjetioniku na rtu sv. Vincenta boravio. Poslije posjeta Sagresu odlazimo u Lagos, drevni pomorski gradić koji je slavni princ Henrik Moreplovac zvao svojim domom i otkuda je slao prve brodove u ekspedicije prema Maroku i Africi počevši s 1415. godinom. Lagos je bio glavni grad pokrajine Algarve od 1576.-1755. kad je razorni zemljotres skoro sravnio mjesto sa zemljom, nakon njega preživjele su samo gradske zidine i tlocrt grada. Danas Lagos ima otprilike 22 000 stanovnika i poznat je kao turističko mjesto s nekim od najljepših plaža u regiji, pa je zato broj stanovnika i više puta veći tijekom ljetnih mjeseci. Slobodno vrijeme za jelo, kavu, kupovinu suvenira. Na kraju dana posjećujemo Monchique, živopisno seoce u brdima Algarvea, potpuno drukčije od obalnih mjesta. Iznad Monchiquea je najviša točka Algarvea, Foia na 902 metra. Monchique je tipično malo portugalsko mjesto, s kućicama bijele boje uokvirenim žutom ili plavom bojom oko prozora, mirno i idealno za kraj cjelodnevnog izleta! U njemu probajte medronho (rakiju) od planike po kojoj je mjestašce poznato. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: ALBUFEIRA: fakultativno cjelodnevni izlet ISTOČNI ALGARVE: FARO-OLHAO-TAVIRA
Doručak. Slobodan dan. Danas preporučujemo cjelodnevni izlet u istočni dio Algarvea (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 20 prijavljenih putnika). Uz lokalnog vodiča i voditelja putovanja prvo posjećujemo glavni grad regije, Faro. Kao trgovačko središte Faro, poznat i pod imenom „Vrata Algarvea“, stvarali su već i Feničani i Kartažani, ali važna je luka postao za vrijeme Rimljana koji su ga zvali Ossonoba. Arapi su od njega stvorili kulturno središte regije, kažu da ime Faro duguje Arapu Saidu ben Harunu. Kao i Lagos 1755. godine mjesto je doživjelo jaki zemljotres i većina je današnjih građevina u gradu iz dobi poslije zemljotresa. Danas je Faro glavni grad regije i broji oko 70 000 stanovnika, a veliko je preuređenje doživio za EURO 2004. godine. Poslije obilaska Fara i slobodnog vremena u središtu grada nastavljamo prema mjestu Olhao, najvećoj ribarskoj luci u Algarveu nastaloj u 14. stoljeću, a danas se u njemu nalazi najveća tržnica riba u regiji. Za kraj dana posjećujemo Taviru, jedno od najpopularnijih mjesta na obali, na mjestu gdje rijeka Gilao utječe u Atlantik. Tavira je nastala još u 8 stoljeću prije Krista, a grad su učvrstili u zidine Arapi u 8. stoljeću nove ere. Kroz godine razvoja mjesta Tavira je bila poznata po izradi tepiha, pa po ribarstvu, a danas je najpoznatije kao mjesto okruženo brojnim ekskluzivnim golf klubovima i terenima. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: ALBUFEIRA: fakultativno poludnevni izlet ŠPILJA BENAGIL
Doručak. Danas preporučujemo izlet brodom u špilju Benagil (doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 15 prijavljenih putnika). Benagil je spektakularno lijepa špilja, čest motiv na fotografijama Algarvea i vrijedi je posjetiti, a posjećujemo je brodom, uvjerit ćete se na licu mjesta da je to jedno od najspektakularnijih mjesta u Algarveu, ako ne i u samom Portugalu. Povratak u Albufeiru u vrijeme ručka i ostatak dana slobodno za vlastite aktivnosti, zadnje šetnje Albufeirom, uživanje na plaži, itd. Noćenje.

5. dan: ALBUFEIRA - SESIMBRA - CABO ESPICHEL - LISABON
Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i povratak prema Lisabonu. Kroz regiju Alenteja (u prijevodu „s druge strane Teja“), penjemo se prema Setubalu, trećem lučkom gradu Portugala, ali za odmor nećemo zastati u njemu već u ljetovalištu Sesimbri, vrlo popularnom portugalskom ljetovalištu smještenom u podnožju gorskog lanca i parka prirode Arrabida. Sesimbra osvaja svojom dugom pješčanom plažom, ljupkom maurskom utvrdom, a najviše izborom restorana s morskom hranom, posebno je poznata po plodovima mora i rakovima. A prije nego što stanemo u Sesimbri, uputit ćemo se prema obližnjem rtu Espichel, gdje obećavamo da ćete napraviti divne fotografije. Svojom dramatično lijepom obalom, visokim klifovima, fotogeničnim svjetionikom i zanimljivim samostanom, Cabo Espichel je manje poznat od Cabo da Roca, ali jednako dojmljiv! Nakon pauze u Seismbri nastavljamo prema Lisabonu, foto pauza po ulasku u grad u četvrti Belem gdje su smješteni neki od najpoznatijih motiva grada kao što su Torre de Belem, Mosteiro de Jeronimos ili Spomenik otkrićima. Smještaj u hotel. Moguć odlazak na večeru uz fado (doplata na licu mjesta). Noćenje.

6. dan: LISABON – ZAGREB
Rano buđenje i odjava iz hotela oko 5:00 sati i transfer autobusom do lisabonske zračne luke uz doručak u obliku paketa. Prijava na let TAP Portugala za Zagreb s polaskom u 08:05 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 12:25 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
Prijevoznik: TAP Portugal
ZAGREB 13:10 LISABON 15:50
LISABON 08:05 ZAGREB 12:25

Algarve - portugalska južna obala Europa/Portugal/Algarve

Nema dostupnih polazaka za odabrani raspon datuma!

Popust i doplate

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Važne napomene:

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja TAP objavljenom u 2022. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

Lisabon je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Ujedno je i najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra "Alfa gradom". Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i Lisabonske regije.

Portugal, država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

eTours.hr koristi kolačiće (cookie) i slične tehnologije za unaprjeđenje korisničkog iskustva.
Daljnjim korištenjem stranice slažete se s korištenjem kolačića.  Više informacija »